Što je brend bez ambasadora, influencera ili blogera?

Jesu li ambasadori danas, u vrijeme digitalne komunikacije i kada svi imaju priliku reći što žele i tako biti glasnici brendova, potpuni višak ili „must-have“? Što je s blogerima? Mrtvi su? Društvene mreže su dovoljne i ambasadorima i blogerima i influencerima, ili je potreban model 3u1?
U današnjem svijetu odnosa s javnošću, blogosfere i društvenih mreža nameću se brojni trendovi koji zvuče primamljivo i koji se čine kao jednostavna formula za uspjeh. Kako je i zašto ipak teško pronaći dobre i autentične „glasnike“ brendova, odgovorili su iz prve ruke blogeri i predstavnici brendova u sklopu panela “3na3” održanom na ovogodišnjoj Blogomaniji. Na temelju njihovog iskustva izvukli smo pet ključnih faktora kvalitetne suradnje brendova i ambasadora, blogera ili influencera.

1.    Pažnja je skupa!
Najveći izazov danas jest privući pažnju. U moru informacija koje konzumiramo i reklama kojima smo bombardirani nemamo puno vremena ni puno šansi za privlačenje nečije pažnje. Upravo zato komunikacija treba biti jasna i jednostavna. Nemate vremena voditi publiku do informacija  i zanimljivosti koje ste im najavili preko nekoliko linkova – nađite kraći put.
Ako publiku ipak želite odvesti do svoje platforme gdje imate nešto više za reći, ponovno su tu društvene mreže, gdje će se u samo nekoliko sekundi odlučiti za sljedeći korak.

2.    Potrebna je kemija
Ne postoji set uputa koje vam mogu reći je li bolje izabrati blog, vlog ili samo influencera. Blogeri ističu da je potrebna kemija, jednako kao i s dečkom ili djevojkom– ili ima kemije od prvog trenutka ili je nema.
U kojem će se obliku suradnja ostvariti, a kemija „preliti“ na ciljanu publiku, ovisi od brenda do brenda. Philips, primjerice, koristi blogere jer želi nekog tko će prenijeti iskustvo korištenja uređaja, posebno kada je riječ o proizvodima iz beauty segmenta. Za Deichmann je bitna strast prema cipelama, ali ne žele se „miješati“ u sadržaj. Huawei u svojim kampanjama traži one koji su prije svega odraz slogana „Make it possible“ pa  zato u svojim kampanjama koristi upravo najveće zvijezde koje svojim uspjesima inspiriraju druge, poput Lewandowskog, Messija ili Scarlett Johansson.

3.    Autentičnost i brojke
Brojke su bitne, ali ne i presudne. Ne broje se samo fanovi i followeri, već je bitna i cijela analitika koja stoji iza kanala. Ipak, postoji nešto što je važnije od analitike, a to je autentičnost. Možda je danas lako dočekati pet minuta slave, ali sigurno nije lako zadržati autentičnost. Brendovi to cijene, a oni blogeri koji to znaju su oni koji i uspijevaju opstati.

4.    Blogeri su normalni ljudi, a ne božanstva
Blogeri nisu nedodirljivi, nisu božanstva koja imaju svoje prohtjeve i zahtjeve. S blogerima, kao i influencerima i ambasadorima možete razgovarati i tražiti najbolje rješenje. Unatoč svim kvalitetama i  odlikama brenda, cilj suradnje nije nametnuti blogeru komunikaciju isključivo u superlativima, već prenijeti publici iskustvo, strast, doživljaj i inspiraciju.
Kao što nisu božanstva, blogeri nisu ni strašna bića ako odbiju suradnju. Razmislite, puno strašniji bio bi pristanak na suradnju samo radi novca ili nekog nagradnog natječaja koji će blogeru dovesti par fanova više.

5.    Plaćanje blogera nije grijeh
Dobre i kvalitetne suradne zahtijevaju vrijeme, angažman i znanje pa zato zaslužuju i određene naknade, složili su se predstavnici brendova. U redu je i takva vrsta dogovora kada je naknada izražena kroz proizvod. Najbolji feedback i publici i samom brendu je kada blogeri zavole proizvode te iste koriste i kada prođe kampanja.

Kupovanje postova dugoročno neće koristiti ni brendovima ni blogerima jer velike brojke nisu garancija dobre suradnje. Zato brendovi često posežu za savjetima komunikacijskih stručnjaka s kojima surađuju na pojedinom tržištu i zajedno pronalaze pojedince koji će baš zbog svoje autentičnosti prenijeti ključnu poruku publici.

IMG_2990

Kakva su vaša iskustva suradnje s blogerima ili s brendovima?

Marina Ruso