Splitska agencija za odnose s javnošću Vajt pobijedila je u konkurenciji kampanja iz cijelog svijeta s kampanjom za osobe s invaliditetom „Želiš li se mijenjati za mjesto?“Želiš li se mijenjati za mjesto

Kampanja „Želiš li se mijenjati za mjesto?“ koju je splitska agencija za odnose s javnošću Vajt realizirala s klijentom, komunalnom tvrtkom Split parking, osvojila je prestižnu svjetsku nagradu „Polaris“ koju dodjeljuje Europsko udruženje političkih konzultanata (European Association of Political Consultants – EAPC). Vajtova kampanja imala je za cilj osvijestiti vozače o važnosti poštivanja propisanih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, a pobijedila je u konkurenciji kampanja iz cijeloga svijeta kao najbolja u kategoriji Javni poslovi (Public Affairs).Dobitnici Polaris nagrade

Nagrada je Vajtu dodijeljena na svečanosti u grčkom glavnom gradu Ateni, a dolazi samo dva mjeseca nakon što je ista kampanja nagrađena i Grand Prixom Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ), što je bila već četvrta najprestižnija domaća strukovna nagrada za ovu splitsku agenciju i to u samo pet godina.

Na kampanji je radio tim mladih savjetnika iz Vajta – Dora Čolaković, Antonela Vukorepa i Marin Babarović, zatim dizajner Stjepko Rošin, Kreativna agencija Milana Latkovića koja je producirala video materijale, a sve na čelu s direktorom Vajta Jerkom Trogrlićem. Do uspjeha je svakako dovelo i povjerenje koje je dao Split parking, kao i njihova snažna angažiranost na projektu.Jerko Trogrlic_VAJT

Ovo je prvo međunarodno priznanje našoj agenciji i izrazito smo ponosni na njega. Sve što nas motivira u poslu se spojilo na ovom projektu – od klijenta koji nam vjeruje, konkretne pozitivne promjene u društvu na koju utječemo kroz komunikaciju, do toga da smo pokazali da se u Splitu mogu raditi stvari koje postaju europski ili svjetski primjer. Moram zahvaliti Split parkingu i inicijativi ‘Za pristupačni Split’ koji su s punim povjerenjem i angažmanom ušli u ovaj projekt i ova nagrada jedna je u nizu potvrda našeg zajedničkog uspjeha. Poznavajući ih, ne mislim da ćemo na ovome stati, a konačni cilj bit će ostvaren tek kad se promijeni zakonska regulativa u vidu Pravilnika o znaku pristupačnosti i ostalih zakona koji će omogućiti kvalitetniju kontrolu i sankcioniranje prekršitelja što očekujemo u ovoj godini – rekao je Jerko Trogrlić.

Odluku o dodjeli nagrade Polaris“ agenciji Vajt donio je žiri sastavljen od 35 renomiranih međunarodnih stručnjaka (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Austrija, Turska, Meksiko, Rusija, Španjolska,Grčka,Brazil, Hrvatska, Indija, Latvija, Slovenija, Ukrajina, Peru) iz područja političkog savjetovanja, digitalnog marketinga, odnosa s javnošću, medija, marketinga, dizajna i razvoja novih tehnologija.

Nagrada Polaris međunarodni je natječaj EAPC-a za političke savjetnike, komunikacijske stručnjake, savjetnike u odnosima s javnošću, lidere, digitalne stručnjake i inovatore, koji odaje priznanje za izniman rad u političkoj komunikaciji, komunikaciji javnih tijela, izbornim kampanjama i odnosima s javnošću. Kampanje se mogu prijaviti u 21 različitoj kategoriji, a među nagrađenim kampanjama su i ona za predsjednika Ukrajine kao i ona za gradonačelnika Istanbula.

Kampanja „Želiš li se mijenjati za mjesto?“ izazvala je velik interes javnosti. U prvoj fazi po Splitu su postavljeni personalizirani prometni znakovi, s licima šest osoba s invaliditetom, a u cilju da se postigne bolja vidljivost i izazove emotivna reakcija kao i snažan osjećaj srama i osuda okoline prema prekršitelju. Kampanja je uspjela aktualizirati zaboravljenu temu, senzibilizirati javnost i napraviti od sugrađana prometne redare koji prijavljuju prekršitelje više no ikad. Kampanja se proširila diljem Hrvatske pa je još deset gradova postavilo znakove te su još mnogi najavili uključivanje. U drugoj fazi kampanje plasiran je video po modelu skrivene kamere koji je uskoro postao viralan, u kojem se hvatalo prekršitelje kojima se obraćao  mladić u invalidskim kolicima. U prva tri mjeseca nakon kampanje u Splitu je broj prekršaja parkiranja na mjestima za OSI pao za 20%, a pad se nastavio i u 2019. godini.

Treća faza kampanje još uvijek je u tijeku. Naime, kao zadnji korak pokrenuta je izmjena pravilnika o znaku pristupačnosti u Hrvatskoj koja ima za cilj onemogućiti njegovu zloporabu.

Pohvala za kampanju došla je i iz Europskog parlamenta, od EU Foruma za osobe s invaliditetom koji su istaknuli splitski primjer kao pohvalan i kao uzor drugim gradovima, a niz poznatih osoba iskazao je podršku projektu.

HUOJ: Veliki uspjeh Split parkinga i agencije Vajt: projekt „Želiš li se mijenjati za mjesto?“ čini društvo boljim