Tihana Ela Kružić, voditeljica Odjela analize medija iz Press Clipping u razgovoru je otkrila što sudionici PRpitcha mogu očekivati od Press Clippinga te još mnogo toga.

Što su za vas odnosi s javnošću?

Za mene su odnosi s javnošću pomno planirana i osmišljena komunikacija, kao i vještina komuniciranja koja rezultira kvalitetnim razumijevanjem između pošiljatelja i primatelja poruke. Odnosi s javnošću ili kako stručnjaci sve više inzistiraju odnosi s javnostima su složena disciplina kojoj je jedan od glavnih ciljeva upravljanje ugledom. Neizostavan su dio uspješnog djelovanja svakog subjekta, bilo da se radi o tvrtkama, javnim institucijama ili na primjer pojedincima.

U javnosti prevladava mišljenje da su odnosi s javnošću skupa i nedostupna usluga za male i srednje poduzetnike. Smatrate li da je to istina?

Mislim da nije toliko stvar u cijeni usluge i koliko je to skupo ili nije, već više o percepciji korisnosti odnosa s javnošću u poslovanju malih i srednjih poduzetnika. Usluga odnosa s javnošću najčešće se veže uz velike korporacije ili poznate i slavne osobe. Mislim da se više radi o nepoznavanju potencijala i koristi ove usluge. Odnosi s javnošću nisu trošak nego dobra investicija koja se isplati, a njezini su učinci mjerljivi.

Spomenuli ste mjerljivost odnosa s javnošću. Kako se mjere odnosi s javnošću i je li ih uopće moguće izmjeriti?

Mjerenje odnosa s javnošću vrlo je širok pojam i vrlo škakljiv. Ipak, istina je da se radi o interpersonalnoj komunikaciji i određenim emocijama. Ono što treba istaknuti je da se u ovom slučaju radi o mjerenju (procjeni) učinkovitosti te komunikacije. Za nju nema posebne mjerne jedinice. Ono je moguće ako se ostvari nekoliko uvjeta, prije svega konsenzus oko konstrukcije mjernog instrumenta. Za ovo je potrebno znati što je krajnji cilj mjerene komunikacije, kojoj grupi ljudi je ta komunikacija namijenjena (npr. mlađoj populaciji, B2B, stariji i sl.), što utječe na odluke i akcije te skupine. Na osnovu tih podataka konstruira se mjerni instrument i prikupljaju podaci, koji se potom analiziraju (mjere) i stavljaju u određeni kontekst. Za sve ovo, naravno, potrebno je imati i (usuglašeni) budžet.

Što je Press clipping i čime se bavi?

Press clipping se primarno bavi praćenjem medija i analizama medijskog publiciteta. Praćenje medija podrazumijeva prikupljanje medijskih objava iz tiska, internetskih portala, radija i televizije. Znači sve što je objavljeno o određenom subjektu od interesa mi ćemo prikupiti i dostaviti željenim kanalima (e-pošta, mobilna aplikacija, Internet dostup). Primarno se radi o sadržajima koje kreiraju profesionalci odnosno novinari. Drugi segment praćenja se odnosi na društvene mreže.

Jednom kada imamo prikupljene objave, analizom medijskog publiciteta dolazimo do odgovora na pitanje je li ostvaren cilj komunikacije s medijima (koji su konteksti u kojima se određeni subjekt pojavljivao, kakav je sadržaj, je li prenesena poruka i tako dalje).  Analiza medijskog publiciteta je neizostavan alat u komunikaciji s medijima.

Što bi poručili sudionicima PRpitcha, što mogu očekivati od konferencije?

Poručila bih da nikako ne propuste konferenciju i priliku da dobiju informacije od samih prvaka ove struke. Sigurna sam da će biti uzbudljivo, zanimljivo i ono što je najvažnije korisno.

prpitch-banner

Podijeli objavu
Prethodni članakZašto se isplati ulagati u kvalitetan PR sadržaj
Sljedeći članakVladimir Preselj: Bez kvalitetne komunikacije, usluge i proizvodi neće ostvariti puni tržišni potencijal
Luka Šipić
PRglas – dopisnik Luka student je treće godine Studija odnosa s javnošću i studija medija na Veleučilištu Vern'. Rad u medijima započeo je kao sportski novinar na portalu Brodarica.net, da bi potom na Narodnom radiju završio praksu na poziciji radijskog producenta. Nakon odrađene prakse, radio je kao sportski novinar na portalu Index.hr. Iako je u početku bilo izgledno da će se baviti novinarstvom, odlučio je napraviti iskorak te je upisao Studij odnosa s javnošću i studij medija kako bi u potpunosti iskoristio svoj potencijal, što se kasnije pokazalo ispravnom odlukom. Sudjelovao je u globalnom natjecanju Hult Prize Challenge 2016., a u regionalnom je finalu u Dubaiju, zajedno sa svojim timom, predstavljao društveno-poduzetničku ideju na temu „Crowded urban spaces“. 2017. godine izabran je za Campus Directora na Veleučilištu Vern'. Potom je postao community manager za Booze&Blues bar. Iako je tek bio na prvoj godini, odlučio je potražiti praksu u PR sektoru te je proveo dva mjeseca na stručnoj praksi u agenciji Media Val. Zanima ga interno i krizno komuniciranje, sportski PR te marketing. U budućnosti mu je cilj usavršavanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina irazvoj napodručju odnosa s javnošću.