Unatoč problemima u komunikacijskoj industriji, pronalaze se rješenja na korist svih sudionika medijskog sektora

Nakon završenog 9. Weekend Media Festivala u Rovinju dobra je vijest što raste broj posjetitelja iz regije, pogotovo iz Srbije, a i sve je više posjetitelja koji nisu iz medijske i komunikacijske industrije. Sudjelovalo je 156 govornika i više od 4000 medijskih, marketinških i PR profesionalaca, ali i 400 studenata iz cijele regije te oko 550 akreditiranih novinara.

Održalo se i niz radionica od design thinkinga, e-mail marketinga, analitike, urbanog dizajna do copywritinga pa dolazak na Weekend Media Festival isplatio na više razina.

Prvog jutra festivala održala se panel diskusija “Dosta je PR-a, vrijeme je za odnose s javnošću” na kojoj su sudjelovali Violeta Colić (Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri), Aleksandra Kolarić (HUOJ), Krešimir Macan (Manjgura), Ankica Mamić (IMC), Božo Skoko (Sveučilište u Zagrebu i Millenium promocija) i Dejan Verčič (Sveučilište u Ljubljani) uz moderiranje Ane Tkalac Verčič. 

Za negativnu reputaciju struke, Božo Skoko smatra da je upravo struka za to odgovorna jer ne čini dovoljno na edukaciji javnostii vlastitoj reputaciji. Ankici Mamić ključno je to što je Vlada Zorana Milanovića 2012. zabranila rad PR agencijama s državnim sektorom što se posljedično odrazilo i na privatni sektor.

Violeta Colić smatra da se u javnosti češće ističu negativni primjeri iz prakse poput afere Fimi media koja i nije PR agencija, pa sve do još svježe priče Grizli komunikacija oko angažmana za Most nezavisnih lista.

Krešimir Macan rekao je da je nužno ispričati dobru priču o određnom projektu ako je želja da on uspije. Ta priča mora doći do građana – oni moraju znati kako se njihov novac troši i zašto će od toga živjeti bolje. Smatra i da posljednja dva premijera koja nisu koristila savjete komunikacijskih stručnjaka nisu više u aktivnoj politici i da ta činjenica dovoljno govori.

.

Aleksandra Kolarić također očekuje pozitivne promjene. Nova vlada će, poučena lošim iskustvima prošlih vlada, poraditi na komunikaciji, smatra. Najavila je besplatne radionice u organizaciji HUOJ-a koje će se održati u većim hrvatskim gradovima, a putem kojih bi komunikacijski stručnjaci educirali lokalne političare kako bi se podigla razina svijesti i komunikacije u javnom sektoru.

Američki lovac na sportske talente Shawn Pecas Costner, prvi čovjek Roc Nation Sports američke agencije za sportske talente koju je osnovao s glazbenikom Jay Z-jem, iznenadio je javnost objavom da u Hrvatskoj traži NBA talente. Dao je nadu da je uz naporan rad moguće ostvariti američki san bilo gdje na svijetu. Druga velika inozemna zvijezda futurist Gary Whitehill iz San Francisca naveo je pet globalnih trendova za koje smatra da čovječanstvu mogu pomoći u borbi s nesigurnošću i nestabilnostima suvremenog vremena: decentralizacija moći, razvoj mreža, razvoj zajednica, povjerenje u plemena i svijet bez granica.

Veliko zanimanje izazvao je panel “One on One” Zorana Šprajca koji je ugostio predsjednika uprave HT-a Davora Tomaškovića. Ispričao je kako se školovao te na koji je način gradio karijeru u više različitih industrija. Prvu plaću zaradio je 1995. i iznosila je 1600 kuna. Iako je završio studi elektrotehnike, taj mu posao nije bio dovoljno dinamičan pa se okrenuo menadžmentu. Da bi se obrazovao, podigao je kredit. Kao konzultant radio je 15 do 16 sati dnevno, a arijeru je gradio od pozicije u konzultantskoj kući McKinsey u Austriji do povratka u Hrvatsku i rada u Tisku, tadašnjem TDR-u i Hrvatskom telekomu.

Publici je iznimno zanimljiv bio panel “Obrazovanje i budućnost”. Boris Jokić, bivši voditelj cjelovite kurikularne reforme poručio je da Hrvatska zadnjih 26 godina stoji na mjestu, škole su iz industrijskog doba, a učenici koji iz njih izlaze zaostaju za svojim vršnjacima u drugim zemljama. Ne vjeruje da  će se kurikularna reforma provesti.

Na BalCannesu su proglašeni najbolji projekti i agencije u regiji. Titulu najbolje agencije BalCannesa odnijela agencija Pristop iz Slovenije, a najboljim projektom oglašivači su Men all over the world are crying agencije Studio Sonda. Sa sveukupno 130 prijava u devet kategorija koji su u stalnom porastu, SoMo Borac se etablirao kao jedna od vodećih regionalnih digitalnih

I tinejdžeri su dobili svojih pet minuta panelom „Povratak u budućnost“ te su kreativcima rekli što od njih očekuju, ali još i važnije za industriju, otkrili im svoje navike. Mladi su uvijek tema komunikacijskom sektoru jer nove generacije donose nove trendove, nove navike i načine konzumiranja medija. Tinejdežeri su otkrili da im je Facebook malo star, ali je zato Youtube itekako bitan. Da je riječ o ozbiljnoj skupini potrošača dokazuje Milan Inić, dvadesetjednogodišnji Novosađanin, osnivač  Yasserstaina koji je s 400 tisuća pretplatnika i preko 100 milijuna pregleda jedan od trenutno najgledanijih YouTube kanala u regiji. Prate ga uglavnom djeca i mladi, a Inić je otkrio da ih je osvojio sadržajem koji se sviđa i roditeljima.

Snažna polemika razvila se na panelu “Kuda ide televizija”, između Borisa Trupčevića iz Styria medijske grupe i Dražena Mavrića s Nove TV. Prvi je naveo da su televiziji odbrojani dani  i da je jedino pitanje koliko će odumiranje trajati jer je utjecaj interneta nezaustavljiv. Potonj je te navode odbacio rekavši da oglašivači postižu vidljivošću na televiziji, nigdje drugdje ne mogu postići isti učinak.

KLIKNI: WEEKEND MEDIA FESTIVAL