Akcija se provodi 26. godinu zaredom s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima

I ove godine policija će provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija koja počinje 13. prosinca i završava 8. siječnja provodi se 26. godinu zaredom, a pored ostalog cilj joj je smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme

13-12-mir-i-dobro-2019-3439

S obzirom na skori početak ove akcije, u prostorijama Pirotehničke službe danas, 13. prosinca, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati prošlogodišnje akcije, opasnosti od nestručne i nepropisne uporabe pirotehničkih sredstava te savjeti i preventivne aktivnosti kojima se nastoji smanjiti broj ozlijeđenih, posebice djece.

Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe uvodno je predstavio akciju i prošlogodišnje rezultate. Unatoč upozorenjima policije te nizu preventivnih i represivnih aktivnosti, tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“ od posljedica korištenja pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava ukupno su ozlijeđene 23 osobe, 7 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, dok je 16 osoba lakše ozlIjeđeno. Najmlađa osoba koja je uslijed eksplozije pirotehničkog sredstva u ruci zadobila tjelesne ozljede imala je samo 4 godine. Uslijed nezakonite uporabe vatrenog oružja došlo je do oštećenja na 4 kuće, 3 automobila i 21 drugog objekta. Tijekom prošlogodišnje akcije Mir i dobro oduzet je 41 komad oružja, 2.121 komad streljiva raznog kalibra, 7 komada eksplozivnih sredstava te 394 komada raznih pirotehničkih sredstava. Međutim, važno je istaknuti da je broj ozljeđivanja tijekom operacije Mir i dobro 2018./2019. godinu smanjen za skoro 40 posto u odnosu na prethodnu (u akciji 2017./2018. evidentirano je 4 teških i 12 lakših ozljeda).

Poruka koju su svi sudionici konferencije uputili jest da pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva te su posebno apelirali na roditelje (zakonske zastupnike) djece da ne kupuju pirotehnička sredstva djeci i ne daju im da ih koriste sami i bez nadzora jer kako je navela voditeljica Inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnim tvarima u Ravnateljstvu civilne zaštite Snježana Bagarić: „Ne postoji dječja pirotehnika“. Također je apelirala na sve građane da vode računa i ne bacaju pirotehniku u blizini škola, bolnica i sličnih ustanova te također da pirotehnička sredstva ne koriste u blizini životinja, da ih ne bacaju na životinje, prema skupinama ljudi, djece jer se događa da pirotehničko sredstvo upadne u odjeću i pored ozljede od eksplozije izazove i opekline.

Prim. dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb također je apelirao na roditelje da djeci, pogotovo onoj mlađoj, ne daju da sami koriste pirotehnička sredstva već isključivo uz njihov nadzor, a po mogućnosti da djeca samo promatraju roditelje dok koriste pirotehniku. Kako je istaknuo djeca nemaju iskustva i nerijetko se dogodi da pirotehničko sredstvo ne odbace dovoljno brzo što rezultira ozljedama ruku, ali i drugih dijelova tijela. Najmlađe dijete koje su u bolnici zaprimili radi ozljede od pirotehnike bilo je 15-mjesečno dijete.

Na konferenciji je izlagao i Darko Tot iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koji je istaknuo da će ravnatelji osnovnih i srednjih škola idući tjedan pred božićne blagdane organizirati edukaciju djece po pitanju korištenja pirotehnike.

Dva video uratka Službe prevencije u kojem se nastoji djecu i roditelje, ali i sve ostale upoznati sa opasnostima korištenja pirotehnike, a koji možete pogledati niže:

Kao i prethodnih godina veći broj građana u predblagdansko i blagdansko vrijeme će nabavljati pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali može se očekivati i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena. S obzirom na to još jednom ponavljamo:

unatoč uvriježenom mišljenju da je pirotehnika I. kategorije dječja pirotehnika to je velika pogreška jer ju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Nadalje, zabranjena je nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Također, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice prenositi do dva kilograma neto mase pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.) i označene oznakom CE.

Iznosi novčanih kazni za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe te 1.000,00 do 80.000,00 kuna za pravne osobe.

Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.

Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od 15.12.2018. do 1.1.2019., a upotrebljavati od 27.12.2018. do 1.1.2019.

Dodatni savjete možete pročitati i u brošuri Mir i dobro.