Vladimir Preselj je izvršni direktor za odnose s javnošću u Millenium promociji. Diplomirao je komunikologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, a timu Millenium promocije pridružio se 2012. Vladimir Preselj predavač je na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment na kojoj održava nastavu na kolegiju Odnosi s javnošću u neprofitnom sektoru, a povremeni je predavač i na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te drugim visokoobrazovnim institucijama.

Što su za vas odnosi s javnošću?

Odnosi s javnošću su planirano i učinkovito upravljanje komunikacijom u svrhu postizanja određenih ciljeva, a izgradnja povjerenja i dobre reputacije uvijek su među tim ciljevima. Naglasak je, kako to i ime kaže, na izgradnji kvalitetnih odnosa s ključnim skupinama dionika.

Na koji način odnosi s javnošću mogu pomoći malim i srednjim poduzetnicima?

Kao što sam spomenuo, bit odnosa s javnošću je upravljanje komunikacijom. Mali i srednji poduzetnici, kao i veliki, imaju usluge i proizvode koje žele pozicionirati na tržištu, a da bi u tome bili uspješni moraju znati na koji način učinkovito komunicirati proizvod ili uslugu, odnosno kako tu komunikaciju oblikovati, kojim kanalima komunicirati i prema kome. Tu su odnosi i s drugim dionicima, primjerice partnerima, medijima i investitorima, gdje odnosi s javnošću imaju značajnu ulogu u izgradnji kvalitetne suradnje u svrhu uspješnijeg poslovanja i prezentacije tvrtke.

U javnosti prevladava mišljenje da su odnosi s javnošću skupa i nedostupna usluga za male i srednje poduzetnike. Smatrate li da je to istina?

Ne mislim da se radi o nedostupnoj usluzi, iako su nužna ulaganja ukoliko želite kvalitetne odnose s javnošću. Međutim, ukoliko se odnosi s javnošću provode na profesionalan i odgovarajući način, siguran sam da uvijek opravdavaju ulaganja i da su rezultati vidljivi.

Mogu li odnosi s javnošću pomoći tvrtkama kako bi postali konkurentniji na tržištu?

Naravno, osobito u izgradnji povjerena s tržištem, odnosno izgradnji dobrog imidža i reputacije. To su vrijednosti koje dugoročno imaju presudnu ulogu u ostvarivanju bolje konkurentnosti na tržištu.

Što je za vas komunikacija?

Jednostavnije bi bilo odgovoriti što komunikacija nije, a u prilog tome govori i veliki broj definicija, pa i činjenica da još uvijek ne postoji konsenzus po pitanju što je sve komunikacija. U kontekstu odnosa s javnošću komunikaciju možemo promatrati kao ključno sredstvo i alat putem kojeg kreiramo, distribuiramo i primamo informacije. Uostalom, i sama riječ komunikacija znači „podijeliti“.

Koliko je važna kvalitetna komunikacija za male i srednje poduzetnike?

Po meni je komunikacija važna koliko i njihova djelatnost, ono što nude na tržištu. Bez kvalitetne komunikacije njihove usluge i proizvodi neće ostvariti puni tržišni potencijal, odnosno lako se može dogoditi da prava vrijednost onoga što rade neće biti prepoznata.

Što mogu očekivati sudionici od  konferencije PRpitch? 

Zasigurno puno zanimljivih i korisnih informacija o odnosima s javnošću, ali i praktičnih savjeta vezano uz komunikaciju usluga i proizvoda, odnosno povećanja konkurentnosti na tržištu.

Podijeli objavu
Prethodni članakTihana Ela Kružić: Analiza medijskog publiciteta je neizostavan alat u komunikaciji s medijima.
Sljedeći članakIva Sekulić: Video je neophodan način komunikacije
Luka Šipić
PRglas – dopisnik Luka student je treće godine Studija odnosa s javnošću i studija medija na Veleučilištu Vern'. Rad u medijima započeo je kao sportski novinar na portalu Brodarica.net, da bi potom na Narodnom radiju završio praksu na poziciji radijskog producenta. Nakon odrađene prakse, radio je kao sportski novinar na portalu Index.hr. Iako je u početku bilo izgledno da će se baviti novinarstvom, odlučio je napraviti iskorak te je upisao Studij odnosa s javnošću i studij medija kako bi u potpunosti iskoristio svoj potencijal, što se kasnije pokazalo ispravnom odlukom. Sudjelovao je u globalnom natjecanju Hult Prize Challenge 2016., a u regionalnom je finalu u Dubaiju, zajedno sa svojim timom, predstavljao društveno-poduzetničku ideju na temu „Crowded urban spaces“. 2017. godine izabran je za Campus Directora na Veleučilištu Vern'. Potom je postao community manager za Booze&Blues bar. Iako je tek bio na prvoj godini, odlučio je potražiti praksu u PR sektoru te je proveo dva mjeseca na stručnoj praksi u agenciji Media Val. Zanima ga interno i krizno komuniciranje, sportski PR te marketing. U budućnosti mu je cilj usavršavanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina irazvoj napodručju odnosa s javnošću.